nieuws

Enthousiasme en scepsis over 'vrijwilligershulpdienst'

ROTTERDAM - De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is voorzichtig enthousiast over de nieuwe SOS Alarm Hulpdienst. Die bestaat uit goed opgeleide vrijwilligers die kunnen worden ingeschakeld bij noodsituaties.
De veiligheidsregio laat weten graag met de nieuwe organisatie in gesprek te gaan. ''Misschien dat we elkaar kunnen aanvullen,'' stelt woordvoerder Maurice Lenferink. Hij denkt dat de veiligheidsregio mogelijk een coördinerende rol kan spelen.
Volgens Lenferink willen veel burgers graag helpen bij calamiteiten, maar zijn hulpverleners in steden al op veel plaatsen aanwezig. ''Er zit natuurlijk wel een verschil tussen het stedelijk gebied en het platteland.''

Smartphone

Vrijwilligers bij de nieuwe hulpdienst krijgen bij bijvoorbeeld ongelukken een seintje op hun smartphone. Ze kunnen dan eerste hulp verlenen voordat andere hulpdiensten arriveren. De dienst moet van start gaan als zich 20.000 vrijwilligers hebben gemeld.
'SOS' dienst niet om professionele hulpverleners te vervangen, benadrukt bestuursvoorzitter Antoine Janssen. ''Alleen hebben zij soms te maken met files en dergelijke, waardoor de aanrijtijden 10 tot 15 minuten kunnen zijn.''

Rode Kruis

Niet alle partijen reageren enthousiast op de plannen. Het Rode Kruis liet eerder weten dat het grote aantal ''hulpapps'' voor verwarring onder burgers kan zorgen. Zo bestaat onder meer de Help App, SOS Alarmcard, HartslagNu en Reanimatie Oproep.
Het Rode Kruis pleitte daarom voor één goed uitgewerkt systeem. ''Daarbij is het van groot belang dat de kwaliteit van het netwerk is gewaarborgd. Dus mensen die zijn aangesloten moeten dan ook de juiste hulp kunnen bieden,’’ liet de organisatie weten.