Excelsior onderuit bij De Graafschap

ROTTERDAM - Excelsior heeft de uitwedstrijd bij De Graafschap verloren. Nadat de Kralingers eerder deze week nog in de derde ronde van het bekertoernooi te sterk waren voor de Doetinchemmers, ging de formatie van trainer Jon Dahl Tomasson zaterdagavond met 2-1 onderuit in De Vijverberg.
In de openingsfase had Excelsior het betere van het spel. Dit resulteerde na enkele minuten in kansen voor Lars Veldwijk en Jeffrey Stans, maar met respectievelijk een kopbal en een afstandsschot kon De Graafschap-doelman en bovendien debutant Jasper Heusinkveld niet gepasseerd worden. Met tien minuten op de klok leek Lars Hutten wel het net te vinden, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.
De eerder genoemde Stans en Veldwijk zorgden halverwege het eerste bedrijf wel voor het openingsdoelpunt. Een steekbal van de middenvelder werd hard en diagonaal binnengeschoten door Veldwijk: 0-1. Ook na de voorsprong bleef Excelsior veelvuldig in balbezit. Hoewel er geen groot gevaar werd gesticht, kwamen de mannen van Tomasson door halve kansen van De Graafschap ook niet in de problemen.
Na de thee kreeg Khalid Karami een opgelegde kans voor Excelsior om de marge te vergroten naar twee, maar de rechtsback faalde oog in oog met Heusinkveld. Nog geen minuut later had Anco Jansen de gelijkmaker op zijn voet, maar ook de spelmaker van De Graafschap had zijn vizier niet op scherp staan en schoot over het doel van Jordy Deckers. De keeper van Excelsior had werd tien minuten na rust wel gepasseerd. Hij had geen antwoord op een kopbal van Piotr Parzyszek: 1-1.
De Pools-Nederlandse doelpuntenmaker van De Superboeren verzuimde niet veel later om zijn ploeg aan de leiding te brengen. Niet alleen in eerste instantie vond hij Deckers op zijn weg, maar ook in de rebound bracht de sluitpost redding. Excelsior leek wel te kunnen leven met een gelijkspel en kon weinig in de buurt komen van het vijandelijke strafschopgebied. Die instelling werd de Rotterdamse formatie echter fataal.
Op aangeven van invaller Soufian Echcharaf was het de Belg Jordan Garcia Calvete die De Graafschap de overwinning bezorgde en de eindstand bepaalde op 2-1 in het voordeel van de thuisploeg, die stijgt naar de derde plaats in de eerste divisie. Door de nederlaag blijft Excelsior vijftiende van de Jupiler League.

0-1 25' Veldwijk
1-1 56' Parzyszek
2-1 86' Calvete