nieuws

Rotterdam-Charlois krijgt 'superschool' + VIDEO

ROTTERDAM - De Rotterdamse deelgemeente Charlois krijgt een zogenoemde 'superschool'. De campus voor kinderen van 2 tot 19 jaar moet in januari de deuren openen, vertelt initiatiefnemer Eric van 't Zelfde.
De nieuwe school gaat onderwijs voor verschillende leeftijdsgroepen samenvoegen. Peuter-, basis- en voortgezet onderwijs zijn dus geïntegreerd. Ook vervalt voor leerlingen uit het basisonderwijs de vrije woensdagmiddag.
Verder behoren ook het aantrekken van de allerbeste leraren en het plannen van extra lesuren tot de ambitieuze plannen van Van 't Zelfde, die ook directeur is van de Rotterdamse Hugo de Grootschool.
Volgens Van 't Zelfde bevindt het Nederlandse onderwijs zich in een neerwaardse spiraal.De schooldirecteur pleit voor verdere aanpassingen aan het schoolsysteem.

Wethouder

De Rotterdamse wethouder van Onderwijs Hugo de Jonge ziet voor- en nadelen. Zo zijn er meer lesuren en komt er een betere overgang van de lagere school naar de middelbare school.
Toch is dat niet alles: "Het vraagt bijvoorbeeld van leerlingen om heel vroeg al te kiezen of ze zich voorbereiden op havo of vwo, in groep 7, en misschien is dat wel te vroeg", zegt De Jonge.
De wethouder heeft ook nog een andere kanttekening: "Hoe doe je dat in de samenwerking met andere scholen? Er zijn nu gewoon basisscholen in het gebied en die doen werken er al aan om alles uit de kinderen te halen. Dat kan een belangrijke succesfactor worden, maar het kan ook misgaan."

Ouders

Ouders van schoolgaande kinderen zijn niet altijd even positief. Een veelgehoord argument is dat de leeftijd van 2 jaar om de kinderen naar school te sturen erg jong is.
VPRO Tegenlicht zendt de documentaire 'Superschool' maandagavond uit.