nieuws

Anthony K. twijfelt over verklaring moord

jennefer
jennefer
ROTTERDAM - Anthony K., die wordt verdacht van het verkrachten en wurgen van de 10-jarige Jennefer uit Rotterdam, twijfelt nog of hij een verklaring wil afleggen. Tot nu toe heeft hij gezwegen over de misdrijven.

De 28-jarige Rotterdammer is eerder veroordeeld tot 18 jaar cel, voor doodslag en seksueel misbruik. De zaak loopt nu in hoger beroep in Den Haag. Vorige week kwam hij niet opdagen tijdens een zitting, omdat hij toch niets wilde zeggen.
Maandag was hij er onverwacht wel. “Ik was vorige week veel te zenuwachtig om te komen.” Op de vraag of hij later nog vragen van de rechter wil beantwoorden, zei hij:“Dat weet ik nog niet.” De rechter: “Het kan nog alle kanten op?” Daarop knikte Anthony K. met zijn hoofd.

Niet meegewerkt

Maandag waren twee deskundigen van het Pieter Baan Centrum uit Utrecht naar het gerechtshof gekomen, om meer te vertellen over de persoon van de verdachte. Hun conclusie is simpel: omdat hij niet heeft meegewerkt, kunnen we niet zeggen of hij een stoornis heeft en of er een kans op herhaling bestaat. Ook een advies over TBS kan niet worden gegeven.
De aanklager van justitie, mr. C. Strack, deed toch pogingen om het “zwarte gat waarin we moeten kijken” enigszins te vullen. Hij somde op: Anthony K. is mishandeld in zijn jeugd. Kan dat leiden tot een trauma? Hij heeft moeite met lange zinnen. Is hij verstandelijk beperkt? Alcohol en drugs speelden mogelijk een rol, kan dat duiden op een agressieprobleem?
De deskundigen waren eenduidig in hun beantwoording: het zou kunnen. Maar: “Wat het allemaal over hem zegt? We weten zo weinig over hem.”

Kans op herhaling

Steviger taal lijkt te komen van de profiler Carlo Schippers die justitie heeft ingeschakeld. Hij heeft gekeken naar het type misdadiger dat bij deze misdrijven past. Hij acht de kans op herhaling bij Anthony K. groot.
Advocaat Deniz Urcun: “Maar dat zijn slechts gissingen en vermoedens. Er zitten hier twee deskundigen die er echt voor hebben doorgeleerd en die kunnen niets zeggen over de kans op herhaling. Waarom zouden we deze meneer dan moeten volgen? Dit levert geen enkele bijdrage. Ik kan al zijn beweringen zo lek schieten.”
De profiler moet 21 oktober als getuige verschijnen bij het Haagse gerechtshof, als de rechtszaak verder gaat. De verwachting is dat op die dag ook de strafeis bekend wordt.