nieuws

Kanker bij honden en katten komt steeds vaker voor

ROTTERDAM - Kanker bij honden en katten komt steeds vaker voor. "Gelukkig kunnen we er ook steeds meer tegen doen," zegt dierenarts Jaap Vestjens van Dierenziekenhuis Rotterdam.
Bij het dierenziekenhuis hebben ze de stijging van het aantal kankergevallen niet gemist. "We hebben daarom een speciale ruimte waar we dieren kunnen behandelen door middel van een chemotherapie", zegt Vestjens. Hij probeert daar het dier te genezen met Cytostatica, medicijnen die in staat zijn kankercellen te doden of te remmen.
"We kunnen viervoeters die kanker hebben steeds beter helpen", vertelt Vestjens tevreden. "Natuurlijk kost het veel geld, maar vroeger kreeg een dier met kanker meteen een spuitje."
Hoewel de effectiviteit van de behandelingen toeneemt, blijft het aantal kankergevallen onder de dieren snel stijgen. Volgens Nederlands grootste huisdierenverzekeraar Proteq Dier & Zorg, verdubbelde het aantal kankergevallen onder honden en katten in de periode 2007 tot en met 2012. Jaarlijks zouden zo’n 180.000 dieren door de ziekte overlijden.