nieuws

Man probeert vervalst gestolen Kunsthalwerk te verkopen

Kunstroof Kunsthal 16-10-12
Kunstroof Kunsthal 16-10-12 © Sylvio Pinas
ROTTERDAM - In Duitsland is een man aangehouden die probeerde een kunstwerk te verkopen dat vorig jaar uit de Kunsthal zou zijn gestolen. Het zou gaan om een vervalsing. Dat meldt het Roemeense persbureau Mediafax dinsdag op basis van informatie van de Roemeense politie.
De man had een kunstverzamelaar in Duitsland benaderd met de vraag of hij geïnteresseerd was in één of meerdere kunstwerken. Hij had nadrukkelijk aangegeven dat het om de schilderijen ging die de Roemenen vorig jaar hadden gestolen.
De verzamelaar heeft vervolgens de Duitse politie getipt, die vervolgens weer contact opnam met de politie in Roemenië of de gestolen schilderijen nog steeds werden vermist. Er werd een ontmoeting geregeld tussen de verzamelaar en de verkoper, waarbij de verkoper kon worden opgepakt. Uit onderzoek bleek dat het om een vervalst schilderij ging.
De nationaliteit van de verkoper is niet bekend gemaakt, net zomin als om welk schilderij het ging. De man zit vast wegens oplichting.
Al eerder dit jaar was een andere man in Duitsland aangehouden en veroordeeld tot 1,5 jaar cel omdat hij had geprobeerd de eigenaar van de schilderijen af te persen in ruil voor de gestolen waar.