nieuws

Aboutaleb in Tweede Kamer op de bres voor kazerne

ROTTERDAM - Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam probeerde woensdag in het gebouw van de Tweede Kamer de sluiting van de Van Ghentkazerne te voorkomen. Hij sprak Tweede Kamerleden toe op een hoorzitting over de toekomst van het leger. Zeker dertig mariniers reisden met de burgemeester mee naar Den Haag.
Aboutaleb betoogde dat de marinierskazerne in Rotterdam niet moet verhuizen, maar juist moet worden uitgebreid. Rotterdam zou al 2 miljoen euro hebben geïnvesteerd om dat mogelijk te maken. De VVD reageerde kritisch op het betoog van de burgemeester.
In radioprogramma Wakker@rijnmond.nl noemde Aboutaleb het woensdag ''raar'' dat de marine niet aanwezig is in de Rotterdamse haven. ''Wij zijn één van de grote uitzonderingen in de wereld: een wereldhaven die de marine niet in huis heeft.''

Hart van de Randstad

De mariniers zijn al sinds de zeventiende eeuw gestationeerd in Rotterdam, maar op Prinsjesdag werd bekend dat de mariniers moeten verhuizen naar Zeeland. ''Je haalt de krijgsmacht uit het hart van de Randstad,'' zegt Aboutaleb.
De burgemeester noemt de plannen om te verhuizen naar Vlissingen onvoldoende onderbouwd. ''Je kan natuurlijk ook overwegen hier ergens in de omgeving uit te breiden. Waarom is die optie niet bediscussieerd?''

Tienduizend handtekeningen

De afgelopen weken zijn meerdere protestacties geweest tegen de sluiting van de kazerne aan het Toepad. Er werden meer dan tienduizend handtekeningen verzameld en afgelopen weekeinde werden er honderden bloemen gelegd bij de kazerne.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie brengt donderdagmiddag een bezoek aan de Van Ghentkazerne. Dat zou samenhangen met de aangekondigde sluiting van de kazerne.