nieuws

WikiWeetje 2 oktober

ROTTERDAM - Wikiweetje van woensdag 2 oktober: De Mexicaanse Inés Ramírez is de enige vrouw van wie bekend is dat ze succesvol bij zichzelf een keizersnee heeft uitgevoerd.

Toen op 5 maart 2000 de weeën opkwamen was ze alleen; haar man zat in een café te drinken. De dichtstbijzijnde vroedvrouw woonde op 80 kilometer afstand en de enige telefoon in het dorp was ook al te ver weg.
Omdat haar vorige zwangerschap verkeerd was afgelopen en ze ook deze keer erg veel pijn had, besloot ze de baby zelf te halen door middel van een keizersnee. Ze nam drie borrels als verdoving en maakte met een groot keukenmes een verticale snee van 17 centimeter in haar buik. Een normale keizersnee is een horizontale snee van ongeveer 10 centimeter, maar een medische opleiding had Inés niet.
Na een uur opereren wist ze haar zoontje levend ter wereld te brengen. Ze knipte de navelstreng door met een schaar en verloor toen het bewustzijn.
Toen ze weer bijkwam, verbond ze zichzelf met wat kleren en stuurde een oudere zoon om hulp te halen.
Enkele uren na haar bevalling werd ze door de medische assistent van het dorp provisorisch gehecht en via een kliniek naar een ziekenhuis gebracht, acht uur met de auto verderop. Daar werd haar wond definitief behandeld.
Moeder en zoon maken het nog altijd goed.

http://en.wikipedia.org/wiki/Inés_Ramírez