nieuws

Volkert van der G. mogelijk toch op proefverlof

justitie_recht
justitie_recht
ROTTERDAM - Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, mag mogelijk binnenkort toch met proefverlof. De Raad voor de Strafrechttoepassing vernietigde eerder deze week het besluit van staatssecretaris Fed Teeven (Veiligheid en Justitie) om Van der G. proefverlof te weigeren. Teeven moet uiterlijk 14 oktober een nieuwe beslissing hebben genomen.
Van der G. schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 dood. Hij werd in 2003 tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld. In mei 2014 heeft hij tweederde van zijn straf uitgezeten. Van der G. vroeg geregeld proefverlof aan. Dat werd hem geweigerd.
De beroepscommissie van de Raad voor de Strafrechttoepassing werd vervolgens gevraagd een oordeel over het besluit van Teeven te nemen. Volgens de Raad is het belang van Van der G. groter dan de maatschappelijke onrust en risico's die verlofverlening veroorzaken.

Petitie

De mogelijke vervroegde vrijlating van Van der G. zorgde vorig jaar al voor veel ophef. De voormalige chauffeur van Fortuyn, Hans Smolders, begon een petitie om te voorkomen dat Volkert eerder op vrije voeten zou komen. Dat leverde ruim 42.000 handtekeningen op.
Staatssecretaris Fred Teeven liet daarop weten dat de gevoelens in de samenleving zouden worden betrokken ''bij de verdere besluitvorming rondom verlof en invrijheidstelling van Volkert van der G.'' Premier Mark Rutte zei dat Volkert wat hem betreft niet op proefverlof zou mogen.
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) verzekerde de Tweede Kamer later nogmaals dat de moordenaar van Pim Fortuyn niet zomaar zou kunnen rekenen op proefverlof. Volgens Teeven zou daardoor mogelijk teveel maatschappelijke onrust ontstaan.