nieuws

Teeven: nog geen besluit over verlof Volkert van der G.

ROTTERDAM - De uitspraak van de Raad voor Strafrechtstoepassing betekent ''nadrukkelijk niet'' dat Volkert van der G. direct verlof krijgt. ''Het kan zijn dat ik volgende week beslis dat hij geen verlof krijgt'', liet staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) woensdag weten.
Volgens Teeven kan de moordenaar van Pim Fortuyn zich mogelijk ook in de gevangenis voorbereiden op een goede terugkeer naar de samenleving. De staatssecretaris weigerde Van der G. in verleden vaker proefverlof, maar volgens de Raad moet dat besluit worden heroverwogen.

Onrust

Het belang van Van der G. zou groter zijn dan de maatschappij onrust en risco's die zijn proefverlof zou veroorzaken. Teeven denkt volgende week een nieuwe beslissing te geven. Daar heeft hij tot uiterlijk 14 oktober de tijd voor.
Ook in de Tweede Kamer zorgde het mogelijke proefverlof van Van der G. voor ophef. De PVV liet weten woensdagmiddag een debat over de zaak te gaan aanvragen. De partij vindt dat de moordenaar van Fortuyn ''onder geen enkele voorwaarde'' verlof mag krijgen.

Rutte

Het mogelijke verlof is problematisch voor premier Mark Rutte. Hij zei tijdens een RTL-verkiezingsdebat in 2012 dat het ondenkbaar was dat Volkert ooit op proefverlof zou gaan. ''Dat is het einde van de minister van Justitie,'' zei hij.
Als Teeven geen toestemming geeft voor verlof dan kan Volkert van der G. opnieuw naar de Raad voor Strafrechtstoepassing stappen. De Raad heeft de bevoegdheid om de staatssecretaris eventueel te dwingen Van der G. op proefverlof te sturen.