nieuws

Zakkendragersstraat niet meer de smalste van Dordt

ROTTERDAM - De Zakkendragersstraat blijkt niet meer het smalste straatje van Dordrecht te zijn. Het 76 centimeter brede steegje is tot vandaag altijd beschouwd als de smalste straat.
Elke geboren en getogen Dordtenaar wéét dat gewoon. Er is zelfs een gezegde in de stad, waarin de straat met z'n koosnaampje voorkomt: "Alsof de Grote Kerk door het Zakkertje moest". Daarmee wordt gedoeld op een zeer zware bevalling.
Twee centimeter
Afgelopen zondag ontdekte de Dordtse amateurfotograaf Wilko Peenstra, die de stad op de social media in beeld brengt met "Straten in Dordt", dat de Keizershofstraat twee centimer smaller is. Hij maakte dat bekend op Twitter.
Daarop brak meteen een discussie los met een storm van reacties, die nog steeds niet geluwd is. Klopt het? Is er goed gemeten? Op welk punt? En welke hoogte? Verslaggevers Sanne Teijn en Thijs Blom gingen vandaag met hem op pad.

Gekrompen

De Dordtse stadshistoricus Jaap Bouman zegt dat de Keizershofstraat in 1985 nog zes centimeter breder was. Hij vermoedt dat door verzakking en voortdurende scheefstand deze straat nu zodanig 'gekrompen' is, dat het inderdaad de smalste van Dordrecht is.
Gewapend met een meetlat en een rolmaatje heeft het duo vandaag samen de twee smalste plekken nog eens opgemeten. Peenstra mat afgelopen zondag voor de zekerheid nog zes andere steegjes op, waaronder de Haringstraat en de Vleeshouwerssteeg.
Wel mooier
Bouman erkent dat de geschiedenisboekjes op dit punt nu herschreven moeten worden. Peenstra hoopt dat de Keizershofstraat wordt opgenomen in een stadswandeling. Maar dat is volgens Bouman al het geval: "En de Zakkendragersstraat blijft wel mooier".