nieuws

'Stapavondje' voor ouders in discotheek van hun kroost

ROTTERDAM - Een groep van 45 ouders uit de Molenwaard bezocht woensdagavond de plaatselijke discotheek Club GaGa in Kinderdijk. Niet om te dansen, maar om te zien waar hun kroost in het weekend uithangt.
Het bezoek was onderdeel van het preventieproject 'Verzuip jij je toekomst?!' In club GaGa ondergingen de ouders eenzelfde behandeling als hun kinderen in het weekend. Zo stonden ze bij de ingang in de rij om gefouilleerd te worden en moesten ze allemaal een blaastest ondergaan. Vervolgens kregen ze in de club informatie over veiligheid, alcohol en drugs.
Alcoholmisbruik
Projectleider Anneke Risselada van 'Verzuip jij je toekomst?!' vindt de 'stapavond' een goede manier om ouders een kijkje te geven in de leefwereld van hun kinderen: "Ook zorgt zo'n avond ervoor dat de horecaondernemer en de ouders met elkaar in gesprek gaan en begrip krijgen voor elkaars situatie. We zien vaak dat ondernemers het een taak van de ouders vinden om alcoholmisbruik bij hun kinderen tegen te gaan en dat ouders juist wijzen op de verantwoordelijkheid van de horeca".

Samenwerking

Het preventieproject richt zich in de regio Zuid-Holland Zuid op het terugdringen van het alcoholgebruik onder jongeren. Dat doen ze met voorlichting, maar ook door strengere regelgeving en handhaving. Hierin wordt samengewerkt door de gemeenten, de Dienst Gezondheid & Jeugd, GGZ-instellingen, politie en justitie.
In Molenwaard zijn afspraken gemaakt met bijvoorbeeld sportverenigingen, horeca en scholen over het schenken van alcohol aan jongeren.