nieuws

Vrees voor instorten paalrotwoningen Dordt

ROTTERDAM - Bewoners van de Marthinus Steynstraat in Dordrecht vrezen, dat binnen twee of drie jaar de eerste huizen in hun straat door paalrotproblemen zullen instorten.
Gisteren werd bekend, dat de fundering van bijna 700 woningen hersteld is. Maar nog minstens 450 woningen in de stad moeten worden aagepakt. De Belangen Vereniging Funderings Problematiek (BVFP) denkt dat dat aantal veel hoger is.

26 miljoen euro

De gemeente Dordrecht is gestopt met de speciale regeling, waarmee eigenaren van paalrotwoningen hulp, subsidie en een laagrentende lening konden krijgen van de gemeente.
De regeling heeft de gemeente in de afgelopen twaalf jaar 26 miljoen euro gekost.
Veel mensen kunnen géén funderingsherstel laten doen, omdat hun huis onderdeel is van een blok, waarin andere eigenaren niet mee willen of kunnen doen. "En de banken doen nu nog moeilijker over financiering", zegt voorzitter Ad van Wensen van de BVFP.
Hij baalt er van, dat de gemeente de regeling heeft stopgezet: "Dit gaat echt grote problemen geven. Kijk eens naar dat huis op nummer 50, dat staat gewoon op instorten. Hoe denk je dat de buren zich voelen? En wat denk je wat voor sociale problemen er bij gaan komen?".

Oplopende kosten

Een bewoonster van de Marthinus Steynstraat onderschrijft zijn woorden: "Over twee of drie jaar zakken er gewoon een paar huizen in elkaar, hier een eindje verderop. Mijn huis is onverkoopbaar en de gemeente Dordrecht laat ons nu in de steek, terwijl ze moet helpen".
"Ik snap dat mensen zich in de steek gelaten voelen", zegt wethouder Rinette Reynvaan, "maar als mensen niet kunnen of willen dan houdt het op. Het probleem groeit ook ons boven het hoofd, dit is echt een landelijk probleem, dus ik hoop op een nationaal fonds".
Van Wensen geeft haar in dat opzicht gelijk: "Dit is inderdaad een landelijk probleem, waar het Rijk een fonds voor moet maken. Het kost nu 5 miljard euro om paalrot aan te pakken. Maar er is geen geld, hoor ik in Den Haag. Jammer, want als de overheid niks doet, lopen de kosten op tot 40 miljard euro".