nieuws

Politie op vingers getikt om afdoen hoofddoek

bron wikipedia Mickael Casol
bron wikipedia Mickael Casol
ROTTERDAM - De politie in Dordrecht is op de vingers getikt door de Nationale Ombudsman. Agenten gingen volgens de Ombudsman in de fout door een moslima te vragen haar hoofddoek af te doen, terwijl er mannen in de buurt waren.
Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft de klacht van de vrouw gegrond verklaard. De zaak speelt al sinds februari. Toen werd de neef van de vrouw aangehouden op een parkeerplaats. De vrouw ging verhaal halen en werd daarop zelf ook opgepakt.
De vrouw had eerder een klacht ingediend bij de politie, maar die werd afgewezen. De politiechef vond dat er geen sprake was van een onwenselijke situatie.
In principe probeert de politie moslima's zoveel mogelijk hun hoofddoek te laten afdoen in aanwezigheid van alleen vrouwelijke agenten. Maar, zo stelt de politie ook, het kan voorkomen dat er geen vrouwelijke arrestantenbewaarder is. "In dit geval was er geen vrouwelijke arrestantenbewaarder meer aanwezig op het moment dat verzoekster haar hoofddoek moest afdoen, anders was dat zeker gebeurd'', stelt de politie.
Daar neemt Brenninkmeijer geen genoegen mee. Hij wijst de politie erop dat er aanvankelijk wel degelijk een vrouwelijke agent aanwezig was.