nieuws

Sex and the sea in Maritiem Museum

ROTTERDAM - In het Maritiem Museum in Rotterdam opent zaterdag de tentoonstelling 'Sex and the sea'. Zeelieden vertellen intieme verhalen in een film die regisseur Peter Greenaway speciaal voor deze expo maakte met Saskia Boddeke.
''In ieder stadje een ander schatje.'' Dat is wat ze zeggen over zeelui. Maar is dat ook waar? Vaak wel, zegt tentoonstellingsmaker Rinske Jurgens. "We hebben met tientallen zeelui gepraat voor deze expositie. Natuurlijk geldt het niet voor alle mannen die varen, maar voor velen wordt de verleiding te groot als ze lang op reis zijn."

Verleidingen

Speciaal voor deze expositie maakte regisseur Peter Greenaway een film waarin hij zeelieden aan het woord laat over gevoelens van heimwee, seksueel verlangen en verleiding. Hij werkte daarvoor samen met multimedia regisseur Saskia Boddeke.
"Ze vertellen heel eerlijk over de verleidingen waarvoor een zeeman vaak komt te staan", zegt Rinske Jurgens. "We hopen dat de film bezoekers van de tentoonstelling aan het denken zet. Wat zouden zij doen? Gelden jouw normen en waarden nog als je zo lang van huis bent? En hoe is dat voor de echtgenotes die achterblijven?"

Hoerenhondjes

In een vitrinekast zijn de zogenoemde 'hoerenhondjes' te bewonderen. Kleine beeldjes die zeemannen voor hun vrouwen meebrachten, als souvenir. "Het verhaal gaat dat die gebruikt werden als een geheim teken. Stonden ze met de koppen naar elkaar, dan betekende dat dat de man thuis was. Maar stonden ze omgekeerd, dan was hij op zee en kon de vrouw andere heren ontvangen. Vaak moesten zulke vrouwen ook wat bijverdienen als hun man lang weg was."
Bijzonder is ook de 'zeemeerminmummy', afkomstig uit Japan. Die werden daar eeuwen geleden gemaakt door lijken van apen en vissen samen te voegen, om zo te doen geloven dat zeemeerminnen echt zouden bestaan.

Rosse buurt-app

Bij de expositie hoort ook een wandeling door Katendrecht. Met een speciale app loop je door de oude rosse buurt en kun je zien waar vroeger beruchte bordelen en havenkroegen zaten.
'Sex and the sea' is te zien tot en met 19 december 2014 in het Maritiem Museum.