nieuws

Ahmed Aboutaleb: bruggenbouwer?

ROTTERDAM - De verwachtingen waren hooggespannen toen Ahmed Aboutaleb bijna vijf jaar geleden werd aangekondigd als nieuwe burgemeester van Rotterdam: hij zou de ideale bruggenbouwer zijn tussen verschillende culturen in de stad. Slaagt hij in z'n missie?
"Hij probeert iedereen het gevoel te geven dat hij hun burgemeester is", zo zegt Ibrahim Spalburg, oud-voorzitter van SPIOR, de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rotterdam. Spalburg kreeg vorige maand een koninklijke onderscheiding voor z'n rol als contactpersoon tussen Islamitische organisaties en de gemeente.
Spalburg is tevreden over Aboutaleb: "Hij heeft alle verschillende religies in Rotterdam bezocht en organiseert bijeenkomsten. Hij wilde daarbij niet de indruk wekken dat hij moslims voorop stelt, daarom heeft hij hen als laatse bezocht".

Marokkaanse gemeenschap

Binnen de Marokkaanse gemeenschap klinkt soms ook kritiek. Aboutaleb zou zijn 'eigen gemeenschap' te streng aanpakken, bijvoorbeeld de overlastgevende drugsrunners. Spalburg vindt het terecht dat Aboutaleb de problemen benoemt, "maar grote groepen Marokkanen lijden soms onder een kleine groep die het niet goed doet. Hij moet ook af en toe een schouderklopje geven."
Zaterdag zendt TV Rijnmond het derde en laatste deel uit van de documentaire Ahmed Aboutaleb.