nieuws

Dordtse wijnboer: 2013 prima wijnjaar!

ROTTERDAM - 2013 lijkt een uitstekend wijnjaar te worden. Na een langzame start door het sombere voorjaar heeft de zomer de druiven goed gedaan. Bij wijngaard De Bilderhof in Dordrecht waren ze vandaag zelfs al klaar om geplukt te worden.
Als eerste aan de beurt was de Rondo, een blauwe druif waar dus rode wijn van wordt gemaakt. Wilco Venhuizen, de eigenaar van De Bilderhof, is blij met hoe de trossen erbij hangen. “Het zonnetje heeft deze zomer goed z’n best gedaan. De druiven zijn mooi rijp en zoetig, dus ik verwacht dat hier een mooi wijntje uit komt.”
Druivenkneuzer
Na het plukken van de druiven worden deze gelijk verwerkt in een druivenkneuzer. Deze machine breekt de schil van de druif zodat het sap vrij komt. Tegelijkertijd worden zo de takjes verwijderd.
“We houden de periode tussen het plukken en het verwerken bewust kort”, vertelt plukken-van-het-eerste-uur Co Koelewijn. “Zo voorkom je dat de boel gaat bederven. De tijd van de houten ton en de blote voeten is dus niet meer!” De druiven en het sap worden na het kneuzen opgeslagen in gistingsvaten.
Prijzen
Venhuizen heeft al diverse prijzen gewonnen met z'n Dordtse wijnen. Zo werd onlangs zijn Cuvee Wit 2012 van Johaniter/Phoenix-druiven bekroond met een gouden medaille bij de wijnkeuring van de Lage Landen, die georganiseerd wordt door het Nederlands Gilde van Sommeliers.
Of de wijn van de Rondodruiven ook zo’n prijswinnaar wordt durft Venhuizen nog niet te zeggen. “De plukkers zijn enthousiast en ze zijn mooi zoet, dus het zou zomaar eens kunnen. We gaan zeker goed ons best doen hier een topwijn van te maken!”