nieuws

Pleegouders houden open huis

ROTTERDAM - Leonora en Jacco uit Rotterdam-Blijdorp hebben vorig jaar een jongetje van anderhalf jaar oud in huis genomen. Ze hadden zelf geen kinderen en wilden graag voor een kind zorgen dat het nodig had. Ze weten niet of het jongetje permanent bij ze kan blijven.
Leonora: "In principe gaan we ervan uit dat we tot zijn 18e jaar sowieso voor hem blijven zorgen, maar je weet het nooit zeker. Er is goed contact met de biologische moeder en er blijft een theoretische mogelijkheid bestaan dat hij ooit teruggaat. Dat maakt het soms moeilijk, maar we willen er liever niet bij stilstaan en hem nu alle liefde geven die hij nodig heeft. Als het ooit zover mocht komen, zien we dan wel verder."

Open huis

Leonora en Jacco hielden zaterdag net als veel andere pleegouders in de regio Rijnmond open huis. Iedereen uit de buurt mocht binnenlopen om te kijken hoe het er aan toe gaat als je een pleegkind in huis hebt. Het project ''Ontdek de pleegouders in de je buurt' is bedoeld om meer mensen te enthousiasmeren voor pleegzorg.
In de regio Rotterdam worden op dit moment 1500 kinderen ondergebracht bij pleeggezinnen. Zo'n 800 kinderen verblijven in instellingen, omdat ze om verschillende redenen niet plaatsbaar zijn.

Pubers

Volgens wethouder De Jonge is er op dit moment vooral behoefte aan gezinnen die bereid zijn pubers in huis te nemen. "Voor ongeveer twintig pubers zoeken we een plekje. Het is voor hen vaak moeilijker om een pleeggezin te vinden, omdat het geen gemakkelijke leeftijd is en ze vaak wat hebben meegemaakt. Toch zouden we graag willen dat ze een aantal jaren in de warmte van een gezin kunnen opgroeien."
Maar ook voor kleinere kinderen is Jeugdzorg altijd op zoek naar meer gezinnen. "Op zich is er op dit moment geen absoluut tekort, maar we kunnen niet altijd een goede match vinden tussen een kind en een gezin. Daarom roepen we mensen op zich aan te melden als pleegouder."