nieuws

Rotterdamse hennepgeurkaart gaat landelijk

ROTTERDAM - De gezamenlijke netbeheerders gaan de hennepgeurkaart landelijk inzetten tegen illegale hennepkweek.
Een proef met de kaart in Rotterdam en Den Haag is volgens netbeheerder Stedin erg succesvol. In de afgelopen jaren werd de kaart verspreid onder 30.000 mensen. Driekwart van de ontvangers heeft de kaart gelezen en gebruikt.
Bijna alle ondervraagden zeggen hennepkwekerijen te gaan melden nu ze de kaart hebben ontvangen. Dat doen ze vooral om persoonlijke redenen, zoals hun eigen veiligheid, een hoge energierekening of het risico op brand.
De hennepgeurkaarten bevatten een vakje dat mensen kunnen openkrassen. Daarna komt er een hennepgeur vrij. Door mensen de geur van hennep te laten herkennen hopen de netbeheerders meer illegale kwekerijen op te sporen.
Branden in illegale kwekerijen was één van de redenen om destijds de geurkaart te verspreiden. ''Geknoei met elektriciteit is ronduit brandgevaarlijk. De hennepteler brengt niet alleen zijn directe omgeving in gevaar. Hij zorgt met gebrekkige installaties ook voor stroomstoringen met alle overlast van dien. Stedin wil samen met collega-netbeheerders en gemeenten via de hennepgeurkaart Nederlanders laten realiseren hoe riskant illegale thuiskwekerijen zijn. Omwonenden kunnen zo ook zelf bijdragen aan het voorkomen van deze onveilige situaties'', aldus een woordvoerder.