nieuws

FIOD verhoort ondernemers over verdachte transacties

fiod
fiod
ROTTERDAM - De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft maandag vijf ondernemers verhoord omdat zij ongebruikelijke transacties niet gemeld, onjuist gemeld of te laat gemeld hadden. Het gaat om een makelaar uit Gouda, een meubelzaak uit Capelle aan den IJssel en drie goudhandelaren uit Deventer en Rotterdam.

Bij de meubelzaak in Capelle werd voor 250.000 euro aan meubels contact afgerekend. De zaak meldde dit niet, terwijl dat wel zou moeten. De goudhandelaren zouden hebben verzuimd tientallen ongebruikelijke transacties te melden. De makelaar zou een transactie niet hebben gemeld terwijl er aanwijzingen waren van mogelijke hypotheekfraude en witwassen. Dinsdag gaan de verhoren door.
Autobedrijven
Behalve de verhoren moesten maandag bij de rechtbank in Den Haag een aantal eerder gehoorde niet-melders zich voor de rechter verantwoorden. Twee autobedrijven uit Houten en Rotterdam hoorden boetes van 20.000 en 30.000 euro tegen zich eisen.
Uit onderzoek blijkt dat zij contante bedragen accepteerden tussen de 35.000 en bijna 70.000 euro. Zij meldden de transacties niet, te laat of onjuist en deden daarnaast niet het verplichte cliëntenonderzoek.