nieuws

Protest tegen bezuinigingen omroep

ROTTERDAM - Duizenden mensen hebben woensdag actie gevoerd in Den Haag tegen de omroepbezuinigingen. RTV Rijnmond, de andere regionale omroepen en de landelijke publieke omroep moeten van het kabinet honderd miljoen euro bezuinigen.
Het is onzeker of RTV Rijnmond ook na 2015 in de huidige vorm kan blijven voortbestaan. De bezuinigingen hebben voor de omroep eenderde minder budget tot gevolg. ''En dat wordt natuurlijk een lastig verhaal omdat we wel dezelfde taak moeten vervullen'', aldus directeur Eric Wehrmeijer.
Staatssecretaris Dekker onderzoekt inmiddels of de regionale omroepen kunnen worden opgeheven of samengevoegd. Hij heeft vier modellen voor de toekomst voorgelegd aan de regionale omroepen en de landelijke publieke omroep. Drie van de vier scenario's betekenen het einde van RTV Rijnmond in z'n huidige vorm.
Rijnmond onderzoekt de mogelijkheden om samen te gaan met Omroep West. De landelijke publieke omroep is voorstander van volledige opheffing van de regionale omroepen.
Welk scenario er ook gekozen zal worden, volgens Thijs Blom van de Ondernemingsraad van Rijnmond is het sowieso 'de zoveelste een klap in het gezicht van de regionale journalistiek''.