nieuws

Duco fietst 9000 kilometer vanuit China

ROTTERDAM - Hillegommer Duco van Dalen heeft inmiddels 9.000 kilometer achter de rug, op de fiets welteverstaan. Met deze tocht vanuit het midden van China wil hij aandacht vragen voor de gevaren van asbest en geld inzamelen voor verbetering van onderzoek naar behandelmethoden.
Woensdagmiddag maakte Duco een tussenstop bij de afdeling Longziekten van het Erasmus MC in Rotterdam, waar hij werd ontvangen door verschillende artsen.
Negen lekke banden
Duco startte op 31 maart dit jaar vanuit het midden van China en fietste door Kirgizië, Oezbekistan, moest vanwege gebrek aan een visum over Turkmenistan vliegen, maar fietste vervolgens verder door Iran, Turkije, Macedonië, Albanië, Montenegro, Kroatië, Italië, Frankrijk en België. In zijn bagage een tentje en een kookstelletje. Het aantal lekke banden viel overigens mee, hij heeft er maar negen hoeven te plakken.
Overal gastvrije mensen
Slechte ervaringen heeft hij in al die landen niet meegemaakt. “Ik kwam overal gastvrije mensen tegen. De ene keer moest ik wildkamperen, een andere keer stond ik op een camping, maar ook mocht ik regelmatig bij mensen logeren. Het was elke dag anders”, vertelt Duco.
Vader overleden
De startdatum van 31 maart had hij gekozen omdat de vader van Duco op die dag twee jaar geleden overleed aan asbestkanker. Donderdag rijdt hij van Rotterdam naar het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam om vervolgens naar zijn woonplaats Hillegom te rijden. Hier hoopt hij dan op een warme ontvangst, want het is dan ook zijn vijfentwintigste verjaardag.
Inmiddels heeft hij ongeveer 16.000 euro bij elkaar gefietst voor onderzoek naar asbestkanker.