nieuws

Meer huizen verkocht, vooral in Drechtsteden

Te koop-bord bron Wikpedia
Te koop-bord bron Wikpedia
ROTTERDAM - Het herstel van de huizenmarkt zet door. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bekendgemaakt. Vooral in de Drechtsteden werden meer woningen verkocht.
Daar steeg het aantal verkopen met 30 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. In Gorinchem en omgeving bedroeg de stijging 22 procent en in Rotterdam 14 procent. Op de Zuid-Hollandse eilanden daalde het aantal woningverkopen licht.
Minder hard
In het derde kwartaal van 2013 werden in heel Nederland ruim 30.000 huizen verkocht. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. In vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden gaat het om een stijging van 20 procent. De huizenprijs daalde de afgelopen drie maanden verder, maar minder hard dan voorgaande kwartalen.
Lage rente
Volgens de NVM zijn er meerdere redenen te noemen voor het herstel op de woningmarkt. Voorzitter Ger Hukker: "Allereerst zorgen de lage rente en de flink gedaalde prijzen voor een verbeterde betaalbaarheid. Daar komt bovenop dat een deel van de consumenten het gevoel heeft dat de prijzen het dieptepunt hebben bereikt. Koopwoningen worden daarnaast steeds aantrekkelijker ten opzichte van huurhuizen, omdat de huurprijzen stijgen. Een deel van de consumenten heeft bovendien de verhuiswens al lange tijd uitgesteld en gaat nu bewegen."
Realisme
De verkoopprijs van de gemiddelde woning in Nederland ligt op 205.000 euro. Hukker pleit voor realisme bij de verkopers. "Nog steeds geldt: zet je woning tegen een realistische prijs in de markt. We zien dat nieuwe verkopers dat begrijpen en niet voor de hoofdprijs aanbieden. Deze mensen verkopen in het algemeen hun huis een stuk sneller."