nieuws

De scheepsbouw in Krimpen aan den Ijssel

ROTTERDAM - De scheepsbouw in Krimpen aan den IJssel gaat al eeuwen terug, zat vaak in de familie en de scheepsbouw was een grote werkgever in het gebied. Deze rijke historie is voor het Streekmuseum Krimpenerwaard aanleiding voor de tentoonstelling ‘Te Water’.
De geschiedenis van de scheepsbouw van Krimpen aan den Ijssel gaat ver terug. In het archief zijn stukken terug te vinden van een werf rond 1600. Anno 2013 lopen er in Krimpen nog altijd schepen van stapel.
Vele Krimpenaren, vaders en zonen, zijn werkzaam geweest in de scheepsbouwindustrie. Hun leven en die van hun gezinnen was dan ook nauw verweven met de werf. Tijdens voorspoedige tijden was er veel werk op de werf, maar met regelmaat verkeerde de industrie in zwaar weer en werden er veel werknemers naar huis gestuurd.
Ingrijpend voor de Krimpenaren was de grote reorganisatie op de grootste werf Van der Giessen-de Noord in 1985, waarbij 1200 van de 1600 medewerkers moesten vertrekken. Het verhaal van deze werf, maar ook andere (inmiddels verdwenen) werven komt aan bod tijdens de tentoonstelling van het Streekmuseum.
De tentoonstelling loopt van 13 september tot 16 november in het Streekmuseum Krimpenerwaard.