nieuws

Transgender verdacht van stalking

Telefoon
Telefoon
ROTTERDAM - Een 25-jarige Rotterdammer die van stalking wordt verdacht gaat naar het Pieter Baan Centrum, om te kijken of hij een stoornis heeft. Volgens zijn advocaat is de verdachte een transgender en was hij in de war na het slikken van vrouwelijke hormonen.Sanwel P. werd in februari van dit jaar opgepakt. Hij had een familie in Rotterdam belaagd, nadat de zoon in het gezin te kennen had gegeven geen relatie met hem te willen. De stalking had extreme vormen aangenomen: hij liet eten of een taxi bestellen op het adres van de familie, deed valse 112-meldingen en stuurde doodsbedreigingen.

Daarnaast liet hij volgens justitie ook een vuurwerkbom ontploffen in de brievenbus van de slachtoffers. Dat laatste verwijt ontkent de verdachte. Voor de rest heeft hij een bekentenis afgelegd.


Verkeerd lichaam

Volgens zijn advocate mr. S. Splinter is het misgegaan toen de verdachte hormonen begon te slikken. "Mijn cliënt is een transgender. Hij is geboren als man, maar zit in een verkeerd lichaam. Hij wil vrouw worden. Het is mogelijk dat de vrouwelijke hormonen gevolgen hebben gehad voor zijn psychische gesteldheid en dat hij zich daardoor zo bijzonder is gaan gedragen."
Sanwel P. is inmiddels gestopt met het slikken van hormonen. In de gevangenis, die uitsluitend door mannen wordt bevolkt, draagt hij geen vrouwelijke kleding meer en gebruikt ook geen make up.
Advocate Splinter vroeg de rechter in Dordrecht donderdag om haar cliënt voorlopig op vrije voeten te stellen, zodat hij een traject als transgender in kan. Dat verzoek werd afgewezen.

TBS

De rechter vond het wel noodzakelijk om de verdachte naar het Pieter Baan te sturen. Sanwel P. heeft al aangegeven dat hij bereid is te praten met een psycholoog, maar niet met een psychiater. Onderzoek in het PBC kan eventueel leiden tot een TBS-advies. De zaak zou donderdag inhoudelijk worden behandeld, maar is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Sanwel P. wordt er ook van verdacht dat hij als postbode zakken met post heeft verduisterd en dat hij valse aangiftes heeft gedaan van ontvoering, diefstal en mishandeling. De verdachte heeft over deze verdenkingen geen verklaring afgelegd.
Foto: archief