nieuws

De dorpen van Rotterdam

ROTTERDAM - Van dorp tot deelgemeente naar stadskwartier in 2014. Rotterdam bestaat oorspronkelijk uit vele dorpen. Arie van der Schoor van het Stadsarchief Rotterdam beschrijft hun geschiedenis.
Rotterdam telt nu ruim 616 duizend inwoners en daar is eeuwen aan groei aan vooraf gegaan. In de 15e eeuw had Rotterdam wel stadsrechten maar telde slechts zo'n 1200 huizen. Eind 17e eeuw waren er 50 duizend inwoners en begon de stad uit zijn voegen te barsten. De grote groei van de stad kwam na het openstellen van De Nieuwe Waterweg. Sinds 1870 heeft Rotterdam vele dorpen geannexeerd, van Delfshaven tot IJsselmonde en Overschie. Dorpen met eigen geschiedenis en ambities.
In het boek 'De dorpen van Rotterdam - van ontstaan tot annexatie' beschrijft historicus Arie van der Schoor de geschiedenis vanuit het perspectief van deze dorpen, met veel aandacht voor hun geschiedenis in al haar facetten, van geloof tot lokale economie. Van der Schoor vertelt hoe het oorspronkelijke dorpslandschap veranderde in het dichtst bevolkte en meest geïndustrialiseerde gebied van Nederland.
In Middag aan de Maas vertelt Arie van der Schoor van het Stadsarchief Rotterdam over hoe de annexatie in zijn werk ging.