nieuws

Open ruggetjes, waterhoofden en andere afwijkingen

ROTTERDAM - De potten met daarin dieren en mensen met een afwijking op sterk water zijn uit het depot van het Natuurhistorisch Museum gehaald en klaar om getoond te worden aan het publiek. Het doel van de tentoonstelling Sterrenkijkers, waterhoofden en paddenkoppen is laten zien wat de wetenschap geleerd heeft van deze afwijkingen.
De expositie is afgeschermd van de rest van het museum met een zwart gordijn. Conservator Kees Moeliker: "Het is best schokkend wat hier te zien is. We willen dat mensen er bewust voor kiezen hier naar binnen te gaan."

Kind van de duivel

Dieren en mensen staan in de ruimte door elkaar, gerangschikt op afwijking. Ook liggen er oude medische boeken. Daarin is te zien hoe bijvoorbeeld in de zestiende eeuw over afwijkingen werd gedacht.
De boeken zijn van dokter Erwin Kompanje. "In die tijd dacht men dat vrouwen die zo'n kind kregen het met de duivel hadden gedaan. Zij waren bevrucht met het zwarte zaad."

Veel veranderd

Van de zestiende eeuw tot nu is er veel veranderd. Kinderen met open ruggetjes of waterhoofden worden nauwelijks meer geboren, onder meer dankzij de 20 weken echo.
Bij dieren komen die afwijkingen nog wel voor. Aan de muur hangen, als een soort jachttrofeeën, onder meer een kalfje met een waterhoofd en een lilliputter-kalfje.
De tentoonstelling is vanaf zaterdag te zien in het Natuurhistorisch Museum.