nieuws

Dordtse wil taboe op transgenders doorbreken

ROTTERDAM - De Dordtse Erica de Winter heeft een boek geschreven over een transgender. Zijn jeugd en haar huwelijk inspireerde de schrijfster om Genderlegs te schrijven. Want het bijzondere is: deze transgender is haar eigen man.
Genderlegs is een autobiografische roman. Dat betekent dat het verhaal grotendeels waargebeurd is, maar op sommige punten wat is geromantiseerd. Maar liefde op het eerste gezicht was het absoluut toen De Winter haar man ontmoette. "Ik was gelijk smoorverliefd, maar moest ook wel slikken, want ik wist dat deze man geboren was in het lichaam van een vrouw."

Tolerantie

Toch heeft dat haar er niet van weer weerhouden om te trouwen met deze man. Iets wat zorgde voor veel positieve, maar ook negatieve reacties. "Mensen in Nederland zeggen altijd heel tolerant te zijn als het gaat om homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders, maar zodra het echt dichtbij komt zie je toch dat het een ander verhaal wordt. Als het gaat over een dochter, zus of buurvrouw, dan vinden mensen dat toch vervelend."

Jeugd

In het boek wordt ook veel verteld over de jeugd van René, de hoofdpersoon. Een moeilijke tijd met een moeder met losse handjes en een vader die vaak een borrel te veel dronk. "Ze zagen het als een ziekte, die besmettelijk was en waarmee je naar de huisarts moest. In die tijd werd er ook nog niet over gesproken."

Taboes doorbreken

Het eerste exemplaar wordt donderdagavond overhandigd aan een andere Dordtenaar; oud-topvoetballer en analyticus René van der Gijp. Het is de vooravond van de nationale Coming Out Day.
"Ik wil met dit boek taboes doorbreken", zegt De Winter. "Het taboe op transgenders, maar ook het taboe op het hebben van een relatie met een trandgender. Het zijn normale mensen. Ze werken, ze hebben relaties, ze hebben gewoon seks."
De overhandiging van Genderlegs vindt plaats in de Businessclub van FC Dordrecht met aansluitend een feest, waarop ook veel transgenders van de partij zullen zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl