nieuws

Ganzen in de buurt: leuk of onuitstaanbaar?

ROTTERDAM - Bij de Rotterdamse dienst Stadstoezicht zijn tot nu toe 39 klachten binnengekomen over ganzen. Die gaan vooral over poep en beschadigingen aan auto's. Wie de buren van de ganzenfamilies bezoekt, hoort van meer overlast.
De groep ganzen die in Rotterdam Ommoord rond de John Mottweg grasduint, steekt regelmatig de straat over. Dat doen ze op hun gemak. Een voorbijganger kan weleens een gans achter zich aan krijgen; de beesten jagen menig scholier de schrik op het lijf. Verschillende bewoners zijn al eens gebeten door een gans.

'Het is de natuur'

Toch vinden veel bewoners dat het erbij hoort. Het is de natuur en ganzen moeten ook de ruimte krijgen. "Bij mij heeft een gans een keer in mijn kuit gebeten terwijl ik gewoon langsliep", vertelt een bewoonster van de wijk. "Maar ik ga er gewoon weer langs en ik praat tegen ze. Dan zeg ik: vooruit, doorlopen. En dat doen ze dan."
"Het is de natuur", zegt een andere bewoner. "En overlast? Ja, van de ganzenpoep. Maar een regenbui en het is weer weg. Maar als je het me echt vraagt: er zijn hier nu 28 ganzen. Als ze de helft vangen en elders uitzetten, zou het weer een beetje in balans zijn."