nieuws

'Handel met Rusland niet in gevaar'

ROTTERDAM - De diplomatieke ruzie tussen Nederland en Rusland zal de handel met het land geen schade toebrengen. Dat denkt directeur Hans Smits van het Rotterdamse Havenbedrijf. "Deze rimpelingen zullen geen effecten op lange termijn hebben."
Smits wijst erop dat het mes aan twee kanten snijdt. "De economische belangen over en weer zijn zo groot, dat beide partijen beseffen dat zulke jammerlijke incidenten niet uit mogen stijgen boven wat ze zijn", zei Smits donderdagavond in tv-programma Nieuwsuur.

Stookolie

Handel met Rusland is van groot belang voor de grootste haven van Europa. De import en export leveren de haven veel overslag op en zeker op het gebied van energie is de relatie cruciaal. "Bijna de helft van de stookolie komt uit Rusland en de omvang van de handel in ruwe olie zal alleen maar groeien", aldus Smits.
De directeur van het Havenbedrijf herinnert eraan dat vanuit Rusland grote investeringen in de haven worden gedaan. Zo komt er met Russisch geld een nieuwe terminal voor 1 miljard euro.

Bekoelde relatie

De relatie tussen de Nederlandse en de Russische regering is de laatste weken flink bekoeld. En dat terwijl 2013 is uitgeroepen tot Nederland-Ruslandjaar, dat overigens geen feestjaar mag heten.
Homorechten vormden een eerste twistpunt. Kritiek van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan op het Russische homobeleid viel bijvoorbeeld zeer slecht bij zijn ambtgenoot uit Moskou.

Arctic Sunrise

Vervolgens kwam het gesteggel over het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip Arctic Sunrise, waarvan de bemanning in Rusland gevangen zit wegens 'piraterij' na een actie bij een Russisch boorplatform.
Premier Mark Rutte stelde dat Rusland Nederland op de hoogte had moeten stellen voordat de Russische kustwacht het schip enterde. Een arbitragezaak moet de kwestie oplossen, maar de activisten zitten in de tussentijd vast.

Diplomaat

De arrestatie van een Russische diplomaat wegens een verdenking van kindermishandeling leidde tot het voorlopige dieptepunt in de verhoudingen. President Vladimir Poetin liet al snel boos weten dat het verdrag van Wenen was geschonden, waarin de onschendbaarheid van diplomaten is geregeld. De Nederlandse regering onderzocht de zaak en maakte schoorvoetend excuses.