nieuws

Gemeenten Voorne-Putten: los overlast Hartelbrug op!

ROTTERDAM - De verkeersproblemen op Voorne-Putten lijken steeds groter te worden door de werkzaamheden aan de Hartelbrug bij Spijkenisse. Klaagde eerst Brielle al over vastgelopen wegen, inmiddels heeft ook Westvoorne de provincie Zuid-Holland om een oplossing gevraagd.
Door de werkzaamheden aan de Hartelbrug sinds afgelopen maandag kunnen automobilisten vanaf de rijksweg A15 Spijkenisse wel inrijden, maar via die brug niet meer verlaten. De enige mogelijkheden zijn dan nog aan de westkant via de Spijkenisserbrug en aan de oostkant via de provinciale weg N218.
Bij de laatste route stuit men dan weer op werkzaamheden aan het kruispunt van de N218 met de N57. De Spijkenisserbrug staat regelmatig open voor het drukke scheepvaartverkeer.
Tot in dorpskernen problemen
Doordat steeds meer mensen de N218 nemen om Spijkenisse te verlaten, loopt het verkeer tijdens de ochtendspits tot in de dorpskernen van Brielle, Oostvoorne en zelfs Hellevoetsluis helemaal vast. Het openbaar vervoer, waar automobilisten naartoe wordt verwezen, liep deze week grote vertragingen op. Doordat sommige buslijnen helemaal uitvielen, misten scholieren lessen en kwamen er heel veel mensen te laat op hun werk.
Problemen met metro verwacht
Het openbaar vervoer lijkt niet echt een goed alternatief. Op de metrolijn tussen Spijkenisse en Rotterdam worden eveneens problemen verwacht. De RET voert namelijk tussen 19 en 28 oktober werkzaamheden uit aan het metrospoor, waardoor er minder metro's rijden tussen de stations Tussenwater en De Akkers.
De meeste bedrijven in de Rotterdamse haven zijn niet eens rechtstreeks bereikbaar via het openbaar vervoer, tenzij men er een kilometerslange wandeling voor over heeft.
Gemeenten klagen
Brielle klaagde al eerder donderdag bij de provincie Zuid-Holland, later volgden ook de gemeenten Westvoorne en Hellevoetsluis met een verzoek het probleem op te lossen. Met name omdat de aflsluiting van de Hartelbrug nog tot 4 november duurt. De gemeenten kregen veel boze telefoontjes van inwoners.
Duizenden auto's extra
Bijkomend probleem is dat de raffinaderijen van BP en Q8 stil liggen voor jaarlijks onderhoud. Beide bedrijven hebben daarvoor extern personeel ingehuurd, dat is ondergebracht in vakantiehuisjes en hotels op Voorne-Putten. Alleen al bij BP loopt er 2000 man extra personeel rond. Bij Q8 zouden het er nog meer zijn. Al die duizenden automobilisten moeten ook nog eens via dezelfde wegen vanaf het eiland met de auto richting Europoort.
Provincie was gewaarschuwd
Deltalinqs, de belangenorganisatie van de bedrijven in de Rotterdamse haven, zou zelfs bij de provincie bezwaar hebben gemaakt tegen het tijdstip van de werkzaamheden op de Hartelbrug vanwege de grootschalige onderhoudswerkzaamheden bij de raffinaderijen.

Slechte informatie

Door veel inwoners van Voorne-Putten wordt ook geklaagd over de slechte informatievoorziening over de gevolgen van het afsluiten van de Hartelbrug. De sms-service, waarop men zich kan abonneren, verwijst alleen naar de website met algemene informatie. Dit geldt ook voor het Twitteraccount. "Als automobilist heb je hier helemaal niks aan. Ik weet nog steeds niet waar de files staan. Het speciale telefoonnummer is alleen bereikbaar tijdens kantooruren. Dan zijn de files al lang voorbiij", meldt een automobilist aan RTV Rijnmond.
Provincie 'verrast door problemen'
De provincie Zuid Holland zou volgens een woordvoerder van de gemeente Brielle verrast zijn door de problemen buiten Spijkenisse door de afsluiting van de Hartelbrug. In de komende dagen worden de problemen op de belangrijkste kruispunten extra goed in de gaten gehouden. Daarnaast zouden er afspraken zijn gemaakt met busvervoerder Connexxion.