nieuws

Volkert van der G. krijgt geen proefverlof

gevangenis 3
gevangenis 3
ROTTERDAM - Volkert van der G. mag niet op proefverlof. Dat heeft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) vrijdagmiddag bekendgemaakt.
Teeven vindt dat de moordenaar van Pim Fortuyn zich binnen de muren van de gevangenis moet voorbereiden op zijn vrijlating in mei volgend jaar. De staatssecretaris heeft daarvoor een speciaal resocialisatieplan laten opstellen. Zo mag Van der G. zes keer maximaal 60 uur verblijven in een 'woning' die binnen de gevangenismuren voor hem wordt ingericht.

Onrust

Proefverlof zou teveel maatschappelijke onrust veroorzaken en risico's opleveren voor de openbare orde en voor de veiligheid van Van der G. zelf en zijn familie, zei Teeven.
Vanwege alle beveiligingsmaatregelen die nodig zouden zijn, draagt proefverlof volgens de staatssecretaris niet echt bij aan resocialisatie van Van der G. "Hij kan zich niet in het openbaar vertonen zonder herkend te worden", lichtte hij zijn besluit toe.

Beroep mogelijk

De moordenaar van de Rotterdamse politicus kan nog in beroep gaan tegen de beslissing bij de Raad voor Strafrechtstoepassing. De Raad heeft de bevoegdheid om de staatssecretaris eventueel te dwingen Van der G. op proefverlof te sturen.
Volgens de Raad moet Van der G. de kans krijgen om voor zijn vrijlating alvast aan de samenleving te wennen. Teeven moest zijn eerdere weigering van het proefverlof daarom opnieuw bekijken. Hij liet zich uitgebreid adviseren, maar kwam tot dezelfde conclusie.

Persconferentie

De bewindsman maakte zijn besluit bekend tijdens een korte persconferentie. Volkert van der G. zelf en de nabestaanden van Pim Fortuyn werden daarvoor al op de hoogte gesteld.
Van der G. schoot Pim Fortuyn op 6 mei 2002 dood op het Media Park in Hilversum. De politieke moord leidde tot grote verbijstering en veel emotionele reacties.