nieuws

Directeuren laten hun auto's 10 dagen staan

ROTTERDAM - De vicepresident van Unilever gaat deze dagen met de trein naar zijn werk in Rotterdam. Als hij van zijn werk naar een afspraak moet, reist hij zoveel mogelijk met openbaar vervoer, de deelauto, de ov-fiets, de taxi of de benenwagen. Een 'Low Car Diet' heet dat.
In bedrijven in heel het land laten werknemers en hun directeuren de auto zoveel mogelijk staan. De actie begon donderdag, de landelijke dag van de Duurzaamheid. Doel is te laten zien hoe het ook anders kan.

Pendelbus

Unilever-bestuurder Vincent Weijers is 's morgens met de Fyra 20 minuten sneller vanuit Breda in Rotterdam dan met de auto. Die tijdswinst wordt wel tenietgedaan door de rest van de reis naar het Unilever-gebouw aan de Nassaukade. Na een trip met de metro moet hij nog een kwartier lopen.
"Wat ik niet wist, was dat er vanuit Wilhelminaplein een pendelbus naar Unilever gaat, waar je gewoon in kan stappen", zegt Weijers. Unilever zet die in voor de werknemers die niet met de auto komen. Op drukke dagen maken 130 mensen daar elke morgen gebruik van.

'Met trein reizen echt ontspannen'

Voor afspraken onder werktijd is het wel puzzelen. "Neem ik de taxi, de metro of een ov-fiets. Dat is ingewikkeld, want je wilt natuurlijk wel op tijd aankomen op je afspraak." Tot nu toe vindt Weijers dit duurzame initiatief wel fijn. "Het reizen met de trein vind ik echt ontspannen. Over een week kan ik zeggen of ik dat voor het openbaar vervoer in zijn geheel ook vind."