nieuws

Eerdmans: verstandig om Van der G. binnen te houden

eerdmans
eerdmans
ROTTERDAM - Joost Eerdmans is "erg tevreden" met het besluit van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) om Volkert van der G. geen proefverlof te geven. "Dit is in alle opzichten begrijpelijk en verstandig", reageerde de politicus die bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart de lijst van Leefbaar Rotterdam aanvoert.
De minister en staatssecretaris van Justitie moeten nu wat Eerdmans betreft alles in het werk stellen om de moordenaar van Pim Fortuyn zijn volledige celstraf van 18 jaar te laten uitzitten. Die wens sprak ook broer Marten Fortuyn al uit.

'Geen gelijke monnik'

Normaal gesproken komen gedetineerden bij goed gedrag in de gevangenis na twee derde van hun straf vrij. Voor het voormalige Tweede Kamerlid van de LPF staat vast dat deze moordenaar anders is dan anderen. "Hij is geen gelijke monnik en heeft dus ook geen gelijke kap", vindt hij.
Maar ook al zou Van der G. nog zes jaar langer vastzitten, er komt hoe dan ook een moment dat hij door de poort van de gevangenis in Zwolle als vrij man naar buiten loopt. Volgens Joost Eerdmans kan hij dan maar één ding doen: naar het buitenland vertrekken.

'Onrust houdt aan'

"Dat lijkt mij voor iedereens bestwil, ook voor hemzelf. Ik denk niet dat hij in Nederland kan worden geresocialiseerd, gewoon bij zijn gezinnetje in Harderwijk kan gaan wonen. Dan wordt hij herkend, de media zullen hem achtervolgen, de onrust houdt aan."