nieuws

Jeuk aan je neus?

neus
neus
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 12 oktober werd de volgende vraag gesteld:Jan Luijendijk: Hoe komt het, dat je bij de tandarts (of wanneer je in elke hand een zware tas draagt) altijd jeuk aan je neus krijgt?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Het precieze proces in de huid dat jeuk veroorzaakt is nog niet volledig ontrafeld. Wel weten wij dat bij jeuk specifieke ‘jeukzenuwen’ in de huid worden geprikkeld. De uiteinden van deze zenuwen zijn gelegen op de grens van de opperhuid en de lederhuid. De zenuwen kunnen worden geactiveerd door bepaalde eiwitten zoals histamine, neuropeptiden en prostaglandinen. Deze stoffen komen vooral vrij bij ontstekingen van de huid. Het is dus niet verwonderlijk dat de meeste ontstekingen van de huid in meer of mindere mate gepaard gaan met jeuk.
Stress kan bestaande jeuk sterk verergeren en het risico bestaat dan dat een vicieuze cirkel ontstaat: stress verergert de jeuk, die jeuk kan weer aanleiding zijn tot meer stress, die op zijn beurt weer leidt tot verergering van de jeuk etc. Het lijkt er op dat in dit geval stress een mogelijke factor is. Bijna niemand kijkt uit naar een bezoek aan de tandarts en het zeulen met zware tassen geeft ook ongemak en misschien stress.
Verder wordt bij dit soort situaties eerder getranspireerd, wat op zich ook al tot jeuk kan leiden. Een andere verklaring is dat jeuk die optreedt als iemand z’n handen niet vrij heeft veel meer impact heeft dan op andere momenten als iemand er bijna gedachteloos aan toe geeft.
Misschien is het de moeite waard om eens bij te houden of de jeuk zich alleen op die momenten voordoet. Aan de andere kant, het denken aan jeuk is op zich ook al een trigger.