nieuws

'Waterberging heeft erger voorkomen'

ROTTERDAM - Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee maken maandag de rekening op van de schade die de hevige regen zondag heeft aangericht. Op sommige plaatsen kwam meer dan honderd liter water per vierkante meter naar beneden.
Tussen zaterdagavond en maandagochtend kreeg de brandweer 1002 meldingen binnen van wateroverlast. Daarvan kwamen er 470 uit Rotterdam.
Hard gewerkt
Burgemeester Ada Grootenboer van de gemeente Goeree-Overflakkee heeft tot laat op de avond de moed erin gehouden bij de vele mensen die aan het werk waren om de wateroverlast te bestrijden. "Goed om te zien hoe hard er gewerkt werd met elkaar", zei ze in het radioprogramma Wakker@Rijnmond.nl.
Meer waterberging
Volgens de burgemeester heeft het eiland zeker wel geprofiteerd van de maatregelen die na 1998 zijn genomen. Toen was de wateroverlast nog groter dan dit weekend. Er is sindsdien meer waterberging gekomen. "Dat heeft nu beslist erger voorkomen", aldus Grootenboer.
Tulpen onder water
Veel landerijen staan compleet onder water, meldt verslaggever Jelle Gunneweg maandagochtend. Tulpenkweker Van der Baan: "Hier komt forse schade uit voort, dat kan niet anders. Je praat al snel over twintig, vijfentwintigduizend euro per hectare. Mijn tulpen staan gedeeltelijk onder water, een hectare staat helemaal onder, we hebben volop kanalen gegraven maar het loopt nu eerder terug het land op, zo hoog staat het water nog."
Het duurt naar verwachting nog een week voor het water op het eiland Goeree-Overflakkee weer het normale peil bereikt.