nieuws

Meer niertransplantaties door meer kennis

ROTTERDAM - Intensieve voorlichting over niertransplantatie aan patiënten en hun omgeving heeft gezorgd voor een verviervoudiging van het aantal niertransplantaties. Onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam heeft dat aangetoond.
Bij het project 'Nierteam aan huis' krijgen mensen met een ernstige nierziekte bezoek van een psycholoog en een transplantatiecoördinator. Die zorgen ervoor dat vragen en angsten omtrent niertransplantatie worden weggenomen. Dat blijkt veel invloed te hebben op familieleden, vrienden en kennissen van de patiënt.
Moeilijk om over te praten
Er is een groot tekort aan donornieren van overleden donoren. Daarom krijgen steeds meer nierpatiënten een nier van een levende medemens. Gebleken is dat veel patiënten het moeilijk vinden om daarover te praten, en dat maakt het zoeken naar een geschikte donornier lastig.
Verbluffend en hoopvol
Projectleider prof. dr. W. Weimar van het EMC noemt het resultaat van het onderzoek verbluffend en hoopvol. “Dankzij de groepsvoorlichting thuis hebben we vier keer zo veel patiënten kunnen helpen met transplantatie met een nier van een levende donor ten opzichte van de controlegroep. Dat is zo veel beter voor de kwaliteit van leven dan dialyse en biedt de patiënt nog meer perspectief dan bij transplantatie met een nier van een overleden donor."
Twee donornieren
De 16-jarige Stefan Janssen uit Hellevoetsluis is geholpen met twee donornieren, de laatste is van negen maanden geleden. "Ik kan alles doen wat ik wil nu, dansen en zingen, dat doe ik heel graag. De laatste drie jaar kon ik weinig meer, kon niet naar school, moeilijk eten...", zegt hij in een radioreportage van Rijnmond-verslaggever Jelle Gunneweg.
Maandag is het begin van de Donorweek, waarbij mensen wordne opgeroepenj om zich te registreren als donor. Daarover is van alles te lezen op de website jaofnee.nl.