nieuws

Jan Brokken in de race voor vier literatuurprijzen

ROTTERDAM - Het boek De Vergeldingvan Jan Brokken is genomineerd voor vier literatuurprijzen. Dinsdagavond maakt de auteur om te beginnen kans op de NS Publieksprijs.
Andere prijzen die Brokken met het boek in de wacht kan slepen zijn de Libris Geschiedenis Prijs, de AKO Literatuurprijs en Het Beste Rotterdamse Boek.
Sabotage
De Vergelding is het enige boek dat voor alle vier de prijzen is genomineerd. Het speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rhoon, het dorp waar Brokken opgroeide. Centraal staat de onnatuurlijke dood van een Duitse soldaat in 1944. Bracht iemand hem om het leven? En zo ja: waarom? Of was het een dom ongeluk met fatale gevolgen?
Brokken reconstrueert de gebeurtenissen aan de hand van duizenden pagina's processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen. Net als hij denkt te weten hoe het zit, krijgt het verhaal een compleet andere wending.
Breed publiek
Met de nominaties wordt volgens Brokken recht gedaan aan het karakter van De Vergelding. "Het is een historisch - en een literatair boek, geschreven voor een breed publiek en het speelt zich af in Rhoon en omgeving."
Brokken realiseert zich dat hij voor het winnen van de NS Publieksprijs een geduchte concurrent heeft aan Gijp!,over de Dordtse ex-prof en voetbalanalist René van der Gijp. Het boek van Michel van Egmond vloog nog harder de winkel uit dan De Vergelding.
Deelder
Over de andere prijzen die Brokken nog kan winnen, zegt hij: "Ik zou de AKO Literatuurprijs een enorme eer vinden, maar gevoelsmatig zou Het Beste Rotterdamse Boek heel fijn zijn. Ik heb heel veel over Rotterdam geschreven. En toch, als het over Rotterdamse schrijvers gaat, hebben ze het altijd over Jules Deelder..."