nieuws

Geen vervolging artsen Ruwaard van Putten Ziekenhuis

ROTTERDAM - Er wordt geen strafrechtelijke vervolging ingesteld tegen de in opspraak geraakte cardiologen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Ook de aanklacht tegen het ziekenhuis zelf is geseponeerd.
"Bestudering van de aangiften, die ook zijn beoordeeld door twee onafhankelijke artsen, heeft onvoldoende verdenking van strafbare feiten opgeleverd. Het OM zal daarom niet overgaan tot vervolging van enige zorgverlener, afdeling of het inmiddels failliet verklaarde ziekenhuis in Spijkenisse", zo laat Justitie in een persbericht weten.
Alle 29 aangevers zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de conclusies van het OM. Aan hen is het aanbod gedaan de conclusies in een gesprek toe te lichten. Ook kunnen de aangevers bij het gerechtshof in Den Haag in beroep gaan tegen de beslissing.

Meldpunt

Eind vorig jaar werd bekend dat in 2010 op de afdeling cardiologie van het Spijkenisser ziekenhuis een onverklaarbaar hoog aantal sterfgevallen zou zijn geweest. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde het ziekenhuis vervolgens onder verscherpt toezicht.
Het Expertisecentrum Medische Zaken - ondergebracht bij het OM in Rotterdam - richtte een telefonisch meldpunt in voor mensen die aangifte tegen het ziekenhuis wilden doen. Medisch rechercheurs en opsporingsambtenaren van het Bureau Opsporing van de IGZ hebben daarna 29 aangiften opgenomen.
Naast het OM hebben de IGZ en de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek gedaan naar het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Hun onderzoeksresultaten worden voor het einde van dit jaar verwacht.