nieuws

Romantiek in diergaarde Blijdorp

ROTTERDAM - De nieuwe zwarte neushoornman Vungu uit Blijdorp heeft zijn buitenvrees overwonnen. Een maand terug kwam hij vanuit Engeland naar Rotterdam voor een fokprogramma maar bleef hele dagen binnen. De vrouwelijke neushoorn Naima loopt al enige tijd rond in Blijdorp en heeft Vungu over zijn angst geholpen.
De eerste vonk tussen de twee sloeg over toen de neushoornman Vungu in het hok van vrouwtje Naima werd geplaatst. Daar lag haar mest en Vungu was er na het snuffelen was meteen van onder de indruk. Vanaf dat moment was hij helemaal 'zen' en kwam hij vaker buiten. Het duurt nog even voor de twee mogen paren want Naima is pas twee en volgens de verzorgers nog niet klaar voor een 'romance'.
Ernstig bedreigde diersoort
De voortplanting is belangrijk omdat de zwarte neushoorn uitsterft. In Afrika wordt er dagelijks een neushoorn gedood tijdens de stroop. Momenteel zijn er nog maar enkele duizenden wilde neushoorns in Zuid-Afrika.
Volgens Blijdorp is de neushoornstroperij sinds 2007 met 6000% gestegen. Dit komt vooral omdat de stropers momenteel 60.000 euro kunnen vragen voor één kilo hoorn. Deze prijs ligt dus nog hoger dan de huidige goudprijs.
Met pinguins beter
Met de pinguins van Blijdorp gaat het gelukkig een stuk beter. Ook hier is de liefde te voelen. Drie paren hebben zich namelijk gelukkig mogen prijzen met een jong. Dit keer was het extra bijzonder omdat er bij één van de drie kuikens geen broedmachine aan te pas is gekomen. Het kleintje is bij papa en mama uit het ei gekomen.
Over een tijdje is bekend of het jongens of meisjes zijn en dan kunnen de namen worden gegeven.