nieuws

Straffen tot 10 jaar geëist voor drugsmultinational

drugs
drugs
ROTTERDAM - Voor de rechtbank in Rotterdam zijn woensdag celstraffen tot 10 jaar geëist tegen 9 verdachten van een wereldwijde drugshandel en het witwassen van honderdduizenden euro’s crimineel geld. De mannen zouden honderden kilo’s wiet, hasj en coke hebben verhandeld.
De drugs werden vooral gesmokkeld in machines waarin holle ruimtes waren aangebracht. Het ging daarbij om verbouwde asfaltshredders en kabelhaspels. Tijdens het onderzoek nam de politie 451 kilo cocaïne in beslag in de Rotterdamse haven.
Op de A12 werden twee vrachtwagens aangehouden met in totaal 146 kilo wiet en ruim 500 kilo hasj. De Britse autoriteiten namen verder een koeltrailer met 225 kilo wiet in beslag en de politie in Australië stuitte op 230 kilo methamfetamine. In Peru werd 135 kilo cocaïne in beslag genomen.
Nederlander leider organisatie
De officieren van justitie eisten 10 jaar cel tegen een 43-jarige Nederlander zonder vaste woon- of verblijfplaats. Deze man is in de ogen van het Landelijk Parket de onbetwiste leider van de criminele organisatie. “Hij keek waar de kansen liggen en hoe hij optimale winst kon bereiken.”
Tegen zijn 47-jarige rechterhand uit Amsterdam eisten de officieren een celstraf van 6 jaar. De derde spil in de criminele organisatie, een 53-jarige Amsterdammer, hoorde 5 jaar celstraf tegen zich eisen. Een van de verdachten hoorde een eis van 1 jaar voorwaardelijke celstraf, plus de 132 dagen die hij in voorarrest heeft gezeten. Voor de andere vijf verdachten hebben de officieren celstraffen van 2 tot 4 jaar gevraagd.
Sprake van multinational
“De groep heeft zich schuldig gemaakt aan grootschalige handel in verdovende middelen. In die zin kunnen we spreken van een multinational”, concludeerden de officieren op zitting. “Er werd geopereerd over de gehele wereld. Vanuit Zuid-Amerika werden de verdovende middelen vervoerd naar Europa en Australië. De verdachten handelden in alle soorten verdovende middelen. Wat er uitspringt is de handel in methamfetamine. Een extreem verslavende drug, die met name in de VS en Australië voor veel problemen zorgt.''
Justitie heeft ook een ontnemingsvordering aangekondigd tegen drie van de verdachten. Het gaat in deze zaak om vele miljoenen euro's.
De rechtbank doet naar verwachting 22 november uitspraak.