nieuws

Demonstratie bij hoofdkantoor Coca-Cola in Rotterdam

ROTTERDAM - Actievoerders van Oxfam Novib hebben donderdagochtend gedemonstreerd bij het hoofdkantoor van frisdrankfabrikant Coca-Cola in Rotterdam. Ze vinden dat het bedrijf meer moet doen om te voorkomen dat arme boeren van hun land worden verdreven.
De demonstranten plaatsen protestborden die waren gemodeleerd naar colablikjes. De borden hadden opschriften als 'Tom.. heeft de bittere smaak van suiker ontdekt.'' Oxfam Novib eist dat Coca-Cola maatregelen neemt tegen landroof in ontwikkelingslanden.
''Landroof vindt plaats wanneer grote contracten worden gesloten waarbij de lokale gemeenschappen buitenspel staan en zonder hun toestemming en zonder compensatie van hun land worden gezet,'' aldus Oxfam.
Tussenhandelaren claimden sinds 2000 zeker 4 miljoen hectare land voor suikerplantages, die onder meer leveren aan grote voedselproducenten. Oxfam wil dat de tien grootste suikergebruikers beter beleid ontwikkelen om boeren te beschermen.
Coca-Cola is zich overigens van geen kwaad bewust en zegt al samen te werken met Oxfam Novib. Het bedrijf zegt bovendien al duidelijke ethische richtlijnen te hebben.''Die roepen op tot erkenning en behoud van de rechten van gemeenschappen en volken om toegang te houden tot hun land en de bijbehorende grondstoffen en promoten het respect voor mensenrechten op het boerenbedrijf door werkgevers en -nemers.''