nieuws

OM verdenkt nog tientallen leerlingen van fraude

Examen Frans
Examen Frans
ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Rotterdam is nog 23 eindexamenleerlingen op het spoor die mogelijk gestolen eindexamens hebben gehad of gebruikt. De namen van de verdachten zijn doorgegeven aan de Onderwijsinspectie, meldde het OM.
De Rotterdamse politie en justitie doen al maanden onderzoek naar de examenroof op scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. De onderzoekers hebben tientallen scholieren binnen- en buiten de stad gehoord.
Niet alle verdachte leerlingen worden volgens het OM aangegeven bij de inspectie. ''Alleen van de leerlingen waartegen meerdere aanwijzingen zijn, kunnen de namen aan de Onderwijsinspectie verstrekt worden,'' beloofde de organisatie.
Sommige leerlingen voelden de bui al hangen en stapten zelf naar de autoriteiten. ''Drie leerlingen van andere Rotterdamse scholen dan waar de examens werden gestolen, hebben aan de politie verteld dat zij zelf hun diploma hebben ingeleverd'', aldus het OM.
De vermeende examendieven moeten op 7 november voor het eerst voor de rechter verschijnen. Pas vanaf januari wordt de zaak inhoudelijk behandeld, liet het Openbaar Ministerie weten.