nieuws

'Vier keer meer nierdonoren dankzij nieuwe methode'

ROTTERDAM - Mensen zijn sneller bereid een nier te doneren als ze daarover worden bijgepraat in het bijzijn van een patiënt die zo'n orgaan dringend nodig heeft. Het aantal donoren zou daardoor zelfs verviervoudigen, blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC.
Een speciaal team van het ziekenhuis experimenteerde de afgelopen tijd met groepsvoorlichting. Familieleden en vrienden verzamelen zich dan bij de patiënt thuis en werden voorgelicht door een zogeheten Nierteam aan Huis.
Zo'n team geeft informatie over transplantaties en kunnen vragen beantwoorden van mogelijke donoren. Het Nierteam bestaat niet alleen uit een deskundige op het gebied van transplantaties, maar ook uit een psycholoog.
De nierstichting, die het project subsidieerde, is enthousiast over de eerste resultaten: ''Er is bereikt dat vier keer meer nierpatiënten getransplanteerd zijn met een donornier van iemand uit hun naaste omgeving in vergelijking met patiënten die de voorlichting niet kregen.''
Die extra donororganen zijn hard nodig. Nierpatiënten worden nu nog geconfronteerd met lange wachtlijsten. Sinds een paar jaar mogen ook levende mensen een nier afstaan, maar potiëntele donoren zijn vaak lastig te overtuigen een orgaan af te staan.