nieuws

Alevieten demonstreren bij Islamitische Universiteit

ROTTERDAM - Ruim honderd Alevieten hebben vrijdagmiddag actiegevoerd bij de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) aan de Bergsingel. Aanleiding zijn beledigende uitspraken van de rector van de IUR over de Alevieten.
Rector Ahmet Akgündüz zou artikelen hebben geschreven waarin hij de antiregeringsdemonstranten in Turkije afgelopen zomer ‘goddelozen’ en ‘vijanden van religie en vaderland’ zou hebben genoemd.

Beledigend

Volgens de Federatie van Alevitische Gemeenschap Nederland (HAKDER) zou hij zich vervolgens ook beledigend hebben uitgelaten tegenover de aanhangers van deze gematigde stroming in de islam. Hij zou onder meer hebben geschreven: “Wat een aleviet slacht qua vlees, en kookt dient een Moslim/Islamiet niet te eten”, “Het huwen van uw dochter aan een aleviet, of het nemen van een aleviet als uw bruid is niet toegestaan”en “Alevieten behoren niet tot de moslims, zij zullen allereerst de 5 zuilen van de Islam moeten accepteren.”

Keurt iedereen af

Volgens Nurettin Altundal van HAKDER komt het er daardoor op neer dat er voor moslims geen enkele dialoog mogelijk is met mensen die de vijf zuilen van de islam niet aanhangen en kan dit ook betrekking hebben op joden, christenen en mensen zonder godsdienst.
Volgens de Alevitische gemeenschap zet de rector hiermee aan tot discriminatie en belediging en zou hij daarvoor vervolgd moeten worden. “Hij keurt dus iedereen die iets anders gelooft af”, aldus Altundal. “We moeten niet willen dat imams met deze denkbeelden in Nederland worden opgeleid.”

Minister Asscher boos

Inmiddels zijn ook in de Tweede Kamer vragen gerezen over de uitlatingen van de Rotterdamse rector. Minister Lodewijk Asscher van integratie heeft de uitlatingen van Akgündüz donderdag veroordeeld en vindt dat hij zijn woorden moet intrekken, anders zou de accreditatie van de school in het geding zijn.

UIR staat achter rector

De Islamitische Universiteit Rotterdam laat in een persbericht weten nog steeds achter de rector en zijn uitspraken te staan. “De heer Akgündüz heeft, als professor zijnde op het gebied van Islamitische wetgeving en Ottomaanse (rechts)geschiedenis, recentelijk academische artikelen gepubliceerd betreffende de ‘Gezi-demonstraties’ in Turkije, en een artikel die betrekking heeft op het Alevitisme. Deze academische artikelen zijn, zonder raadpleging van de academische bronnen, door verscheidene media onjuist gepubliceerd en verveelvoudigd.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl