nieuws

Waarvoor staat SOP?

03-04-bier.jpg
03-04-bier.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 19 oktober werd de volgende vraag gesteld: Wiebe: Ik heb 41 jaar bij de politie gewerkt en in Rotterdam noemden we iemand die opgepakt werd voor openbare dronkenschap altijd een SOP. Eigenlijk heb ik nooit begrepen waar dat vandaan komt. Hoe komen ze aan het woord SOP? Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Sop is waarschijnlijk bedoeld in figuurlijke betekenis: ‘hij is zo sop als wat’ of ‘hij was zo sop dat het schuim op zijn mond stond’ aldus een luisteraar die zelf ook bij de politie werkt. De etymologiebank geeft het woord “sop” weer als dronken door vloeibaar voedsel.
In de zelfde etymologiebank wordt ‘sop’ aangeduid als ‘zuip’.Het etymologisch woordenboek van Van Dale zegt dat het woord ‘sop’ sinds de jaren ‘50 als Bargoens woord in de zin van dronken wordt gebruikt. Zelf denken wij dat ‘sop’ in deze zin al langer gebezigd wordt in het Belgisch taalgebied. Vooral in het Waregems is veel terug te vinden: hij was stomdronken – “ge kostet 't sop oyt z'n oô'n skepn/ ie woas zochte”