nieuws

Hoe werkt bluetooth precies?

14-05-mobieletelefoon.jpg
14-05-mobieletelefoon.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 19 oktober werd de volgende vraag gesteld: Thijs Anchelon: Hoe werkt bluetooth precies? Als je bijvoorbeeld een mp3-bestand of plaatje naar iemand stuurt, hoe kopieert bluetooth nu deze bestanden richting een andere telefoon? Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Wanneer dingen digitaal zijn, is kopiëren nooit een probleem. Nullen en enen zijn dan namelijk de bouwstenen.
Bluetooth is een technologie die het mogelijk maakt om mobiele apparaten draadloos data bestanden te laten verzenden met een snelheid van maximaal 1 Mb per seconde en met een maximaal afstand van 10 meter. Met bluetooth is het bijvoorbeeld mogelijk dat headsets van mobiele telefoons draadloos worden.
In ieder bluetooth apparaat zit een microchip, hier zit een ontvanger en een zender die werken op een hoge frequentie. Deze frequentie is wereldwijd beschikbaar. Als je een bluetooth apparaat hebt geeft deze het vanzelf aan wanneer er een ander bluetooth apparaat in de buurt is, maar je bepaalt dan zelf of je met dat andere apparaat wil communiceren, als je dat wilt moet ook het andere apparaat toestemming geven, en dat doet de mens nog steeds zelf. Als er tussen deze apparaten data wordt verzonden hoppen deze apparaten over 79 frequenties, dat wil zeggen dat ze in razend tempo over deze frequenties heen en weer schieten. Zo wordt er voorkomen dat een ander bluetooth apparaat ook de data kan opnemen.
Figuurlijk gezien verbind je twee apparaten met elkaar en kan je daardoor bestanden sturen en ontvangen via die verbinding.