nieuws

Bergingspoging Mammoet bij Petten mislukt

petten
petten
ROTTERDAM - Het is het Schiedamse bergingsbedrijf Mammoet zondag niet gelukt om het Belgische vissersschip dat bij Petten was vastgelopen, vlot te trekken. Een poging aan het eind van de middag is mislukt. Een sleepkabel is losgekomen. Het is niet duidelijk hoe dat kan gebeuren.
Volgens Rijkswaterstaat wordt op zijn vroegst op maandagochtend rond 6 uur een nieuwe poging gedaan om de Zeldenrust uit Zeebrugge van de strekdam te slepen. Bergingswerkers van Mammoet waren de hele nacht bezig met de voorbereidingen voor de operatie. Die kan alleen plaatsvinden bij hoogwater.
Al vanaf zaterdagochtend worden op het schip reparaties uitgevoerd om de sleepoperatie mogelijk te maken. Gaten in de romp zijn gedicht en olie en water zijn uit het schip gepompt. Ook zijn er olieschermen aan boord gebracht die later om het schip heen worden gelegd om eventuele olielekkage zoveel mogelijk te beperken.
Als de kotter is vlot getrokken, wordt hij versleept naar Mammoet in Schiedam. Daar wordt bekeken wat er verder mee gaat gebeuren.
De Zeldenrust uit Zeebrugge was donderdag aan het vissen toen het net in de schroef terechtkwam, waardoor het schip onbestuurbaar raakte. De boot sloeg lek en strandde bij Petten.