nieuws

Parkeergarage Kralingse Zoom open

ROTTERDAM - Aan de oostkant van Rotterdam de nieuwe parkeergarage Kralingse Zoom geopend. Er kunnen 1040 auto's in terecht. Op het parkeerterrein ernaast is plek voor nog eens 690 wagens.
De bouw van de garage ging niet zonder slag of stoot. Er was onenigheid met de aannemer en in januari vielen tijdens de bouwfase plots grote stukken beton naar beneden. Die kwamen op de rails en op het perron terecht. Het metroverkeer raakte ernstig ontregeld.

Gratis

De nieuwe Park & Ride staat naast - en deels boven het metrostation Kralingse Zoom. Reizigers die het openbaar vervoer gebruiken, kunnen gratis parkeren, mits ze hun auto binnen een uur na het uitchecken ophalen. Zo hoopt de gemeente het autoverkeer richting het centrum te beperken. Op doordeweekse dagen vervoert de metrolijn langs Kralingse Zoom zo'n 59 duizend mensen.

"Te duur"

Intussen heeft de Christenunie/SGP in de Rotterdamse gemeenteraad vragen over de prijs van de garage gesteld aan het college van B en W. De fractie vindt de parkeervoorziening, die 53 milljoen euro heeft gekost, veel te duur. In Utrecht werd onlangs een vergelijkbare garage gebouwd voor 39 miljoen.

Dat de garage aan de Kralingse Zoom duur is uitgevallen, kwam ondermeer door het conflict met de aannemer. Dat kostte de gemeente uiteindelijk 10 miljoen euro. De christelijke partijen vinden dat Rotterdam nog steeds slecht zaken heeft gedaan bij de aanbesteding.
Foto's: Dave van der Wal