nieuws

Oud-voetballer en analist Dick van den Polder overleden

ROTTERDAM - Oud-Excelsior-speler en journalist Dick van den Polder is overleden. De sportjournalist was in het verleden ook lange tijd actief als analist voor Radio Rijnmond. Dick van den Polder is 79 jaar geworden.
Tijdens zijn voetbalcarrière werkte Van den Polder al als verslaggever voor Het Rotterdams Parool. Na 199 wedstrijden als verdediger van Excelsior gaf hij op 28-jarige leeftijd zijn baan als profvoetballer op en werd hij journalist. Later werkte hij onder meer voor Het Vrije Volk.
Kritisch als hij was, schreef hij ook over zijn eigen club. Het was eigenlijk nooit goed wat Dick deed. Als hij te positief berichtte, zei men dat het natuurlijk zijn eigen clubje was. En als hij te kritisch was, werd hem gevraagd of hij niet wat minder negatief kon zijn. Wel heeft hij altijd geschreven wat hij vond. 'Als journalist moet je zo nu en dan ook een schop uit kunnen delen,' vertelde hij aan Vincent Wernke, die verhalen schreef over helden uit het verleden van Excelsior.
'Het is een klap voor de Rotterdamse voetbalgemeenschap. Daar was hij een markant man in,' reageert de Rotterdamse journalist Emile Schelvis op het overlijden van Van den Polder. 'Hij gaf ongezouten zijn mening en hield geen rekening met de belangen van bijvoorbeeld Feyenoord, maar hij was echt met het publiek bezig. Zo vind ik dat een analist ook hoort te zijn. Op de manier waarop hij over voetbal schreef, analyse vermengd met zijn eigen mening, was hij een absoluut voorbeeld.'
Schrijver en journalist Leo Verheul sluit zich aan bij Schelvis. 'Als vakman was hij heel bijzonder. Sommigen noemden hem zelfs cynisch, maar ik vond altijd dat hij heel eerlijk en onafhankelijk was. Over mensen die hij mocht, bijvoorbeeld Wim Jansen, kon hij ook kritisch zijn. Hij ging zijn eigen weg,' aldus Verheul tegenover RTV Rijnmond.